AMIS Query – Technical Introduction of Oracle Database 11g Release 2

(dutch text)

Oracle heeft zijn nieuwe database release – 11g Release 2 – begin deze maand vrijgegeven. AMIS heeft als deelnemer aan het beta-traject al geruime tijd met deze release kennis kunnen maken. We organiseren op dinsdag 29 september een AMIS Query sessie waarin we van deze eerste ervaringen verslag doen. Niet zozeer in marketing-kreten maar vooral in echte praktijk-voordelen.

Onze Expertise Manager voor Database & Middleware Gerwin Hendriksen en Oracle ACEs Marco Gralike en Lucas Jellema presenteren en demonstreren hun ervaringen, inzichten en eerste aanbevelingen rond deze nieuwe release.

We openen met een kort overzicht van de ‘elevator pitch’ voor 11gR2 – wat houdt ‘Consolidate, Compress, Control’ in (dat is de marketing-slagzin voor 11gR2), wat is de essentie van deze nieuwe release.

Een flink aantal betrekkelijk kleine maar wel plezierige verbeteringen in database administration passeert de revue. Wat meer aandacht besteden we aan ACFS (ASM cluster file system): voor gemakkelijker centraal beheer van het filesysteem door de DBA omdat alle files – inclusief applicaties, scripts, executables en configuratie-files – op het ACFS  kunnen worden beheerd en er geen host-OS meer nodig is voor de files.

We kijken naar diverse andere verbeteringen uit oogpunt van ondermeer beheer, performance en beveiliging. Het beheer van RAC is gestroomlijnd: veel RAC opties kunnen nu aangestuurd worden vanuit de console. Ook is Clusterware nu beschikbaar met grafische user interface (niet langer alleen command line) binnen Enterprise Manager.  We bespreken ook verbeteringen in Data Guard, ondermeer met compression op data transport, naast uitbreidingen op het gebied van security. Een andere interessante feature is de zogenaamde “In-Memory Parallel Execution”, deze feature maakt het binnen RAC mogelijk dat een grote parallelle operatie gebruik kan maken van alle buffer caches in de verschillende RAC instances, door data affiniteit voor een bepaalde database buffer cache te creëren.

De Oracle XML DB nieuwe features concentreren zich op performance. Belangrijkste nieuwe aanwinsten: nieuwe partitioning features en de nieuwe XML Index voor gestructureerde XML data. Hiermee komen er nieuwe mogelijkheden om XML data snel en goed te ontsluiten. Deze release geeft ook de eerste aanzet tot de volledige vervanging van SQL/XML door XQuery.

Voor ontwikkelaars biedt deze release een aantal aardige verbeteringen. Een kleine aardverschuiving is de opvolger van de CONNECT BY clause voor hiërarchische queries. We zien ook een paar krachtige nieuwe analytische functies en een belangrijke verruiming van het beheer van user defined types.

Het Editioning mechanisme is veruit de grootste stap voorwaarts in deze release. Editioning maakt het mogelijk om een hot deploy te doen van een nieuwe release van een maatwerk-applicatie terwijl gebruik. Verschillende versies van database objecten kunnen binnen één schema naast elkaar bestaan. Sessies kunnen dynamisch de gewenste edition (release) selecteren en zo de database afstemmen op de versie van de applicatie.

Aansluitend is er gelegenheid tot hands-on: we maken een 11gR2 database beschikbaar met een aantal laptops om er mee aan de slag te gaan.

Programma:

  • 16.30 Overview Oracle Database 11g Release 2 – Consolidate, Compress, Control
  • 16.45 Nieuwe RAC features & Overzicht DBA
  • 17.30 XML DB in 11gR2
  • 18.00 Diner
  • 19.00 Oracle 11gR2 voor Ontwikkelaars – inclusief introductie van Editions
  • 19.45 Hands-on met 11gR2
  • 20.30 (of zoveel later als gewenst) drankje bij de bar

Aanmelden kan via onze aanmeldpagina , en is natuurlijk gratis

HTH

Marco

Marco Gralike Written by: